Gerard van Langen (Amigo Plant, rechts) en Arjan ten Elshof (HVC, links) tekenen de overeenkomst voor het aansluiten van Amigo Plant op het warmtenet Heerhugowaard

Extra groene vetplanten Amigo Plant

Vetplantkwekerij Amigo Plant in glastuinbouwgebied Alton Heerhugowaard sluit voor de winter aan op het warmtenet van HVC. In mediterrane sfeer en onder de indruk van de nieuwe 20.000m2 grote kas in aanbouw tekenden Amigo Plant en HVC met aanwezigheid van Wethouder Stam de overeenkomst. Gerard van Langen (Amigo Plant): “Door de aansluiting op het warmtenet van HVC en het bouwen van een warmtebuffertank van 2000m3 hebben we altijd voldoende duurzame warmte op voorraad om de kassen te verwarmen”. 

Donderdag 20 mei 2021

Derde glastuinbouwbedrijf in Alton tekent voor aansluiting op warmtenet en breidt verder uit

Vet groen Amigo!

Vetplanten telen met groene warmte. Het glastuinbedrijf Amigo Plant sluit voor de winter aan op het warmtenet van HVC. Beide partijen hebben daarvoor vandaag een overeenkomst getekend. “In 2020 kochten we de kwekerij van Sol Roses in Alton en bouwden deze om tot vetplantkwekerij. Deze locatie gaan we nu uitbreiden. Door aansluiting van de kwekerij op het warmtenet van HVC – in combinatie met onze eigen investering in een warmtebuffertank van 2.000m3 – verduurzamen we een groot deel van ons huidige energieverbruik. Ook sorteren we hiermee voor op duurzame verwarming van onze toekomstige nieuwbouw aan de overzijde van de weg. Deze plannen krijgen vanaf eind 2022 gestalte. Met de duurzame energievoorziening verlagen we onze CO2-footprint en zijn we klaar voor de toekomst”. Amigo Plant houdt zich sinds 1999 bezig met de opkweek en verkoop van vetplanten. Het bedrijf beschikt inmiddels over circa 22 hectare teeltgrond verdeeld over verschillende locaties in Nederland én een locatie in Portugal. Amigo Plant verkoopt vetplanten aan onder andere Lidl en Albert Heijn.

Warmtenet HVC in Heerhugowaard Noord

Arjan ten Elshof, directeur Duurzame Energie HVC, is blij met de warmtelevering aan Amigo Plant. “In 2018 hebben we een forse investering gedaan in het doortrekken van het warmtenet naar het glastuinbouwgebied Alton. Dit in de verwachting dat we de komende jaren veel bedrijven gaan aansluiten en zo een substantiële bijdrage leveren aan de verduurzaming van de gemeente Heerhugowaard. Met de aansluiting van de twee vestigingen van NH Paprika, de vestiging van Gootjes AllPlant en de nieuwe vestiging van Amigo Plant wordt samen jaarlijks 5,5 miljoen kuub aardgas bespaard en zo’n 9,9 miljoen kilo CO2-uitstoot voorkomen. Met onze investering in deze aansluiting verwachten we komende jaren nog meer warmte te kunnen leveren ten behoeve van de volgende nieuwbouwplannen. De werkzaamheden betreffen de aanleg van circa 300 meter warmtenet en de installatie van een warmtewisselaar.”

Monique Stam, wethouder gemeente Heerhugowaard, feliciteert Amigo Plant met de nieuwbouw en met de duurzame warmtelevering. “De nieuwbouw brengt extra werkgelegenheid en modernisering in het gebied. De aansluiting van glastuinbouwbedrijven op het warmtenet helpt ons bij het bereiken van de ambitie om als gemeente in 2030 volledig CO2-neutraal te zijn.”

Ondersteuning door Ontwikkelingsbedrijf NHN

Gerard van Langen van Amigo Plant is blij met de ondersteuning die hij heeft gekregen van gebiedscoördinator Dave Vlaming van Ontwikkelingsbedrijf NHN. Gerard van Langen: “Ontwikkelingsbedrijf NHN heeft ons onder meer geholpen bij het berekenen van de warmtebehoefte. Zo konden we snel tot overeenstemming komen met HVC.”

Op de foto: Gerard van Langen (eigenaar Amigo Plant), Arjan ten Elshof (directeur Duurzame Energie). Fotograaf: Rick Akkerman

De foto kan rechtenvrij met naamsvermelding van de fotograaf Rick Akkerman bij dit bericht worden gebruikt.