
Minister Hermans op bezoek bij Aardwarmte Trias Westland
Vrijdag 21 maart bracht minister van Klimaat en Groene Groei Sophie Hermans een bezoek aan aardwarmte Trias Westland. Het bezoek was onderdeel van een breder gesprek over aardwarmte en het belang daarvan voor de warmtetransitie in het Westland. Wethouder Peter Valstar namens de gemeente Westland, Frank Binnekamp namens netwerkbeheerder JUVA, John Overgaag namens Kwekerij Overgaag (Harvest House) en Marco van Soerland namens HVC waren aanwezig bij het bezoek. De minister kreeg een uitgebreide rondleiding bij Trias Westland. Dit bezoek bood de minister niet alleen een kijkje achter de schermen van de aardwarmte-installatie, het was ook haar eerste kennismaking met een geothermie-locatie.
Westland voorbeeld duurzame energieoplossingen
De minister was onder de indruk van de vooruitgang die al geboekt is op het gebied van aardwarmte in de glastuinbouw. Ze noemde het Westland een belangrijk voorbeeld voor Nederland als het gaat om duurzame energieoplossingen. Het samenspel tussen de aardwarmtebron, de glastuinbouwondernemers en het warmtenet noemt de minister een voorbeeld van hoe verschillende partijen effectief en innovatief samenwerken om duurzame oplossingen te realiseren. Het gebruik van aardwarmte is voor de glastuinbouwsector een belangrijke stap richting het verminderen van CO2-uitstoot en het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
Geslaagd bezoek
Marco van Soerland kijkt terug op een geslaagd bezoek: "Door samenwerking met veel partijen kunnen we in het Westland een regionaal warmtenet realiseren, gevoed door verschillende aardwarmtebronnen. Zo dragen we bij aan de verduurzaming van de glastuinbouw. Dit resultaat, waar veel mensen dagelijks hard aan werken, draagt aanzienlijk bij aan het terugdringen van CO2-uitstoot. Om de klimaatdoelen te halen, moet er nog veel gebeuren. Aardwarmte speelt hier een belangrijke rol in. Ik ben blij dat we de kans hebben gekregen om de minister rond te leiden op Trias Westland. Op locatie ervaar je echt wat het betekent om aardwarmte te ontwikkelen- en meer te zien wat het oplevert voor alle partijen natuurlijk!”
Nog stappen te zetten
Hoewel de minister de ontwikkeling in het Westland prees, erkende zij ook dat er nog meer stappen nodig zijn om de transitie naar duurzame warmte op grotere schaal door te voeren. De aanwezige organisaties hebben richting de minister daarom ook benadrukt dat nog niet alle randvoorwaarden voor verdere opschaling op orde zijn. Stimuleringsinstrumentarium om projecten financieel haalbaar te maken, maar ook voldoende capaciteit bij vergunningverlening en effectief beleid zijn essentieel voor een voorspelbare en voortvarende samenwerking tussen HVC, de omgeving, de overheid en de toezichthouder (SodM). Dit zorgt niet alleen voor verdere verduurzaming van de glastuinbouw en gebouwde omgeving in het Westland, dit draagt ook bij aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving in naastgelegen gemeenten waar HVC de mogelijkheden van collectieve warmte onderzoekt.
Hoewel er nog werk aan de winkel is, was het bezoek een belangrijke stap in het verder versterken van de lokale samenwerking en het agenderen van meer inzet om duurzame warmte in Nederland te ontwikkelen.