
Mijlpaal aardwarmte en warmtenetwerk Maasdijk feestelijk gevierd
Sinds 1 maart levert de aardwarmtebron aan de Lange Kruisweg duurzame warmte aan 24 glastuinbouwbedrijven in Maasdijk. Een feestelijke mijlpaal die werd gevierd op donderdag 15 mei door HVC, Warmte Netwerk Westland (WNW), Warmtecoöperatie Maasdijk, omwonenden en andere betrokkenen. Aardwarmte Maasdijk heeft voor de warmtewinning drie doubletten (zes putten) geboord. Het eerste doublet is nu in gebruik. Het tweede doublet volgt in oktober dit jaar. Het laatste doublet wordt naar verwachting het tweede kwartaal van 2026 in gebruik genomen.

markering feestelijke mijlpaal
Sinds de ingebruikname is er 16 MWth aangesloten. De totale productiecapaciteit van de drie doubletten is ruim 50 MWth. Dit is vergelijkbaar met een warmteverbruik van zo’n 54.000 huishoudens. De feestelijke mijlpaal werd gemarkeerd met een toost en een rondleiding op locatie, waarbij vertegenwoordigers van HVC, WNW, de warmtecoöperatie en andere partners samen terugblikten op de succesvolle ingebruikname én vooruitkeken naar de volgende stappen.

- Arjan ten Elshof, directeur warmte HVC:
"Het realiseren van een aardwarmtebron vraagt een lange adem en in het Westland staan de seinen op groen. Ondernemers vragen zelfs om versnelling. We werken daar hard aan, juist daarom vinden we het belangrijk om samen met omwonenden, ondernemers en andere betrokkenen stil te staan bij deze mooie mijlpaal in Maasdijk."
Ook de bebouwde omgeving in Maasdijk profiteert: op termijn worden 730 woningen en een school aangesloten op de duurzame warmtebron.

- Evelien Brederode, WNW (samenwerking HVC/Capturam):
“Dit is waar het echt om gaat: we leveren nu warmte aan de eerste 24 afnemers. Na een jarenlange voorbereiding zijn we uit de startblokken en ligt er een basis om door te groeien naar een warmtenetwerk waarmee we de regio Westland van duurzame warmte voorzien.”

- Frank Barendse, warmtecoöperatie Maasdijk:
“De ingebruikname van de eerste fase van het aardwarmteproject is een belangrijke stap voorwaarts voor kwekers in het gebied. Zij krijgen nu de mogelijkheid om hun bedrijf versneld te verduurzamen. Dat is van cruciaal belang voor maatschappelijk draagvlak én voor een toekomstbestendige bedrijfsvoering. Deze mijlpaal is te danken aan de visie en daadkracht van alle betrokken partijen.”
gezamenlijk initiatief
Het project is een gezamenlijk initiatief: HVC realiseert en exploiteert de aardwarmtebron, WNW zorgt voor aanleg en transport van de warmte, en de warmtecoöperatie vertegenwoordigt de aangesloten ondernemers. Het project is een voorbeeld van regionale samenwerking in de warmtetransitie, waarin ondernemers, overheid en bewoners samen optrekken richting een duurzame toekomst.
Belang aardwarmte voor HVC
Voor HVC is aardwarmte een essentiële pijler in de warmtetransitie en een duurzaam alternatief voor aardgas. Het biedt betrouwbare, lokale warmte voor zowel glastuinbouw als woningen. Door samen te werken met gemeenten, (woning)corporaties en ondernemers versnelt HVC de verduurzaming van de regio. Zo draagt HVC concreet bij aan CO₂-reductie en het behalen van klimaatdoelen.
Over WNW
Warmte Netwerk Westland heeft de ambitie om een regiodekkend warmtenet te realiseren. Hierbij levert zij een bijdrage in de warmtetransitie van de (glastuinbouw)ondernemers en bewoners in de regio Westland. Als verbindende schakel tussen de warmtebronnen en afnemers draagt ze bij aan een robuuste en duurzame energievoorziening. WNW is een samenwerking tussen HVC en Capturam.
Aardwarmte Maasdijk in vogelvlucht
Ter gelegenheid van de opening van aardwarmte Maasdijk is er een video gemaakt die het hele project in beeld brengt. De weg die de warmte aflegt is in beeld gebracht. Vanaf de bron, via het warmtenet, naar de kas.
De video is hieronder te bekijken.