Waterschap Amstel, Gooi en Vecht energiepositief

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft samen met duurzaam afval- en energiebedrijf HVC vier windturbines geplaatst op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in het havengebied in Amsterdam-West. Samen met de andere duurzame energiebronnen wekt het waterschap nu meer energie op dan dat het verbruikt. Het waterschap is daarmee vanaf 2025 energiepositief. De windturbines zorgen voor naar schatting circa 21.000 megawattuur (MWh) energie per jaar. Dat staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van ongeveer 10.000 Amsterdamse huishoudens.

Maandag 31 maart 2025

opening

Dit maakte Sander Mager, bestuurder van het waterschap, op maandag 31 maart bekend. Mager: “Ik ben ongelooflijk trots dat wij als een van de eerste waterschappen vanaf dit jaar met duurzame energiebronnen meer energie opwekken dan wij gebruiken. Wij kijken continu naar hoe wij kunnen bijdragen aan de energietransitie. Dit betekent niet dat wij nu achterover kunnen leunen. De energievraag blijft stijgen door de groeiende stad en de hoeveelheid stoffen die we uit het afvalwater moeten halen."

meer duurzame energiebronnen

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft de laatste jaren al verschillende duurzame energiebronnen toegevoegd. Er zijn ruim 20.000 zonnepanelen op verschillende rioolwateringzuiveringsinstallaties geplaatst en het waterschap heeft een van de grootste groengasinstallaties van Nederland gebouwd. Die maakt per jaar 13 miljoen kuub groengas uit rioolslib. Met de windturbines erbij is de verwachting dat er 10% meer energie in 2025 wordt opgewekt dan het waterschap nodig heeft.

samenwerking

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft de afgelopen jaren gewerkt aan de ontwikkeling van het windpark. Voor de afronding van de ontwikkeling, de aanbesteding, de bouw en de exploitatie van de windturbines hebben het waterschap en HVC de krachten gebundeld. 

Dion van Steensel, algemeen directeur HVC: “HVC is trots op deze mooie vorm van samenwerking met het waterschap, één van onze aandeelhouders die wij ondersteunen bij verduurzaming. Het energielandschap in Nederland verandert en dat vraagt om lokale oplossingen, innovatie en intensieve samenwerking. Alleen zo kunnen we de energietransitie versnellen.

windpark RWZI-West

Filmbestand
Volume
/
Video progress

op naar volgende duurzame stap

Zon, wind en groengas zorgen ervoor dat het waterschap nu meer duurzame energie produceert dan het per jaar verbruikt. Het waterschap heeft ook steeds meer energie nodig. Dit komt door onder andere de groei van het aantal inwoners en de hoeveelheid extra stoffen, zoals medicijnresten, die uit het afvalwater moeten worden gehaald. Ook vragen gemalen door klimaatverandering steeds meer energie. De verwachting is daarom dat het waterschap binnen een aantal jaar weer meer energie gaat verbruiken dan het opwekt. AGV blijft daarom actief op zoek naar mogelijkheden om energie te besparen en meer duurzame energie te produceren.

klimaatneutraal

De windturbines dragen ook bij aan de ambitie van het waterschap om in 2030 klimaatneutraal te zijn. De vier windturbines voorkomen ruim 14,4 kiloton per jaar aan CO2-uitstoot. Dat is ongeveer 20% van de uitstoot van het waterschap. Het waterschap kijkt daarbij naar verschillende duurzame energiebronnen. Een van de meest kansrijke alternatieven is aquathermie, warmte uit afvalwater en oppervlaktewater, om in de toekomst woningen duurzaam en zonder uitstoot te kunnen verwarmen.