
Nieuwbouwwijk Westmade-Noord verwarmd met warmte uit de aarde
In gemeente Westland is nieuwbouwwijk Westmade-Noord in Monster– ook bekend als de projecten Duyn, Noorderduin en Boomgaerde – aangesloten op een aardwarmtebron. De 424 woningen in deze wijk tussen Monster en Den Haag worden voortaan volledig verwarmd met duurzame warmte uit de diepe ondergrond. De schakel tussen de aardwarmtebron van Aardwarmte Vogelaer en het warmtenet van HVC is de moderne orchideeënkwekerij Opti-flor, waar zich het energiecentrum en de warmtewisselaar bevinden. Dankzij deze innovatieve samenwerking wordt de wijk voorzien van duurzame warmte uit de buurt.
Toekomstbestendig Westland
“Westmade-Noord laat zien dat het mogelijk is om een woonwijk duurzaam te verwarmen met aardwarmte. Dankzij onze sterke positie als glastuinbouwgemeente heeft Westland een uitstekende uitgangspositie om dit voorbeeld te volgen en meer woonwijken aan te sluiten op duurzame warmtebronnen. Samen zetten we stappen richting een groener, energiezuiniger en toekomstbestendig Westland”, aldus wethouder Valstar van gemeente Westland.
Westmade-Noord geldt als voorbeeld voor de warmtetransitie in Nederland
Het project laat zien hoe bestaande kennis uit de glastuinbouwsector slim kan worden ingezet voor de verduurzaming van woningen. Het combineren van aardwarmte, innovatieve techniek en samenwerking tussen gemeente, energiebedrijven en ondernemers maakt deze aanpak schaalbaar voor andere gebieden. Daarmee draagt Westmade-Noord bij aan de verduurzaming van de regio, en aan de nationale klimaatdoelstellingen.
Van kas naar huiskamer
Aardwarmte is de bron van warmtelevering voor vele glastuinbouwbedrijven. Met deze aansluiting wordt een stap in de energietransitie gezet om zo ook bewoners te voorzien van duurzame warmte. Bewoonster Melanie Zweedijk-Spaans: “Ik vind het mooi dat ik duurzame warmte heb uit eigen bodem. Het was nieuw en wel spannend, maar we hebben warmte zonder omkijken. Je draait de knop om en het werkt. Alles is goed geregeld, dat nam onze zorgen weg”.
Met energie naar huis
Tijdens een rondleiding langs het energiecentrum en het Experience center van Opti-flor kregen bewoners en genodigden een uniek kijkje achter de schermen: van bron tot huiskamer. Zij werden geïnformeerd hoe warmte van ruim 2 kilometer diepte wordt opgepompt bij aardwarmte Vogelaer en via het energiecentrum van Opti-flor wordt overgedragen op het warmtenet van HVC, en zo uiteindelijk de woningen verwarmt. De rondleiding gaf een inkijkje in het complete warmtesysteem, de rol van alle samenwerkingspartners en de techniek achter de schermen.