Gemeentehuis Heerhugowaard binnenkort duurzamer verwarmd
Het gemeentehuis aan de Parelhof in Heerhugowaard wordt voor de zomer aangesloten op het warmtenet regio Alkmaar. Het warmtenet wordt vanaf Koraal doorgetrokken naar het gemeentehuis. Hierdoor wordt het gemeentehuis met energielabel A gasloos en nog duurzamer.
vanaf Koraal naar Parelhof
De aansluiting komt aan de noordkant van het gemeentehuis bij de personeelsingang. Er zal gewerkt worden in de grond vanaf het Koraal tot aan de achterzijde van het gemeentehuis. “Met het warmtenet in de buurt is het relatief makkelijk om het gebouw aan te sluiten en zo duurzaam te verwarmen. Als we uitgaan van gelijk verbruik besparen we ongeveer 127 ton aan CO2 uitstoot per jaar”, vertelt René Schoemaker, wethouder Duurzaamheid. Dat staat gelijk aan de uitstoot van 127 woningen. “Uiteraard zorgen we ervoor dat bruidsparen en hun gasten geen last hebben van de werkzaamheden.”
warmtenet regio Alkmaar
Gemeente Dijk en Waard heeft twee warmtenetten. Parelhof 1 wordt aangesloten op het warmtenet regio Alkmaar. Deze warmte komt voornamelijk van de bio-energiecentrale van HVC in Alkmaar. Deze maakt gebruik van afvalhout dat niet meer hergebruikt of gerecycled kan worden. Robert Crabbendam, manager gebiedsontwikkeling van HVC: “We zijn trots dat we dit jaar ook het gemeentehuis aansluiten op het warmtenet regio Alkmaar. Hiermee helpen we gemeente Dijk en Waard hun vastgoed te verduurzamen.“
telkens kijken hoe het beter kan
Het gemeentehuis heeft nu al energielabel A. “Toch blijven we kijken hoe het beter kan”, vervolgt de wethouder, “Het beter isoleren van de daken bijvoorbeeld. Zodat ’s winters de warmte langer binnen blijft en we de warmte langer buiten houden in de zomer. Ook onderzoeken we of er nog meer zonnepanelen op het dak kunnen. En met de aansluiting op het warmtenet is straks ook de verwarming van het pand volledig duurzaam.” Voor koeling van de Parelhof gebruikt de gemeente een WKO installatie. WKO staat voor Warmte Koude Opslag.