Beeld van de drie doubletten van aardwarmte Maasdijk

Eerste bron aardwarmte Maasdijk in gebruik

HVC en Warmtecoörporatie Maasdijk hebben op 1 maart de aardwarmtebron Maasdijk in gebruik genomen. Het eerste doublet levert nu warmte via het warmtenet van Warmtenetwerk Westland, waardoor telers in het gebied worden voorzien van duurzame warmte. Oorspronkelijk werd de bron eind oktober 2024 in gebruik genomen. Maar door een brand op locatie werd de levering november weer stilgelegd. Na herstelwerkzaamheden en goedkeuring van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) is de bron nu  officieel weer in gebruik genomen.

Maandag 3 maart 2025

Aardwarmte Maasdijk belangrijke bouwsteen regionaal warmtenet

Aardwarmte Maasdijk is een belangrijke bouwsteen voor het regionaal warmtenet in het Westland. HVC werkt aan meerdere aardwarmte projecten in de regio. Ook aardwarmte Polanen (Monster)  en aardwarmte Wippolderlaan (Wateringen) maken deel uit van dit regionale warmtesysteem. Het positieve resultaat van aardwarmte Maasdijk zorgt voor extra vertrouwen in deze projecten. Alles met het doel om  de glastuinbouw en woningen in de regio verder te verduurzamen. Vanuit dit eerste doublet worden glastuinbouwbedrijven aangesloten. Bij het volgende doublet worden ook huizen  aangesloten op deze duurzame warmtebron en daarmee en worden ze losgekoppeld de fossiele warmtebron.  

 

Duurzame warmte voor 80 telers

De duurzame warmte van aardwarmte Maasdijk wordt nu geleverd aan 26 telers. Als alle drie de doubletten operationeel zijn, loopt dit op naar zo’n 80 telers. Zij hebben samen een totaal van 500 hectare aan kassen met groenten, planten en bloemen (vergelijkbaar met 350 voetbalvelden). Dit staat gelijk aan het gasverbruik van meer dan 60.000 huishoudens. Het project draagt aanzienlijk bij aan de verduurzaming van de glastuinbouwsector in het Westland en het terugdringen van de CO₂-uitstoot. 

 

Samenwerking sleutel tot succes

Arjan ten Elshof, directeur Warmte HVC: “De ingebruikname van de aardwarmteput Maasdijk is een belangrijke mijlpaal voor het Westland. Dit resultaat, waaraan veel mensen hard hebben gewerkt, draagt aanzienlijk bij aan het terugdringen van CO2-uitstoot. Samenwerking met de Warmtecoörperatie Maasdijk en Warmtenetwerk Westland is hierbij essentieel.  Bij HVC geloven we erin dat samenwerking de sleutel is tot succes. Hier in Maasdijk zien we dat duidelijk terug. Een resultaat waar we trots op zijn!”

Aardwarmte als duurzame energiebron

Bij aardwarmte wordt warm water uit de grond gepompt en gebruikt om woningen, kassen en gebouwen mee te verwarmen. Hiervoor zijn 2 putten nodig, ook wel een doublet genoemd. Bij de ene put (productieput) wordt water omhoog gepompt, waarbij een warmtewisselaar de warmte eruit haalt. Via de andere put (injectieput) gaat het afgekoelde water weer terug de grond in. De warmte wordt via het lokale warmtenet verspreid voor het gebruik in woningen, gebouwen en kassen. 
 

Temperatuur water Maasdijk

Het water uit de productieput in Maasdijk heeft een temperatuur van 85 graden. Nadat de warmtewisselaars de warmte eruit hebben gehaald, gaat het water met een temperatuur van circa 35 graden via de injectieput terug de aarde in.
 

Aardwarmte onderdeel aardgasvrije samenleving

Naast Maasdijk en Naaldwijk (Trias Westland) werkt HVC ook aan aardwarmteprojecten in Monster, Den Helder, Dijk en Waard, Lelystad, Sliedrecht en Wateringen. In Almere, Hoorn en Purmerend wordt de potentie van aardwarmte in kaart gebracht. HVC ondersteunt hiermee de overgang naar een aardgasvrije samenleving. Hierin werkt HVC nauw samen met gemeenten, waterschappen, woningcorporaties, particuliere woningbezitters en ondernemers.