Afvalbrengstation Zaandam heropent als recycleplein

Het afvalbrengstation Zaandam heeft een flinke metamorfose ondergaan. Op 25 maart ging het, onder de naam recycleplein Zaandam, weer open voor inwoners van Zaanstad. Het gloednieuwe recycleplein is ruimer, overzichtelijker en veiliger. Inwoners van Zaanstad kunnen op het plein eerst hun herbruikbare spullen inleveren. Spullen die niet herbruikt kunnen worden kunnen zij daarna in de verschillende containers achterlaten. Deze zijn grondstof voor nieuwe producten. 

Woensdag 2 april 2025

Toekomst zonder afval

"We zijn ontzettend blij met het nieuwe recycleplein," zegt Gertjan de Waard, directeur Inzameling van HVC. "Bij HVC gaan we voor een toekomst zonder afval. Het afval dat wel ontstaat, willen we zo veel mogelijk hergebruiken en anders recyclen tot nieuwe grondstoffen of producten. De naam recycleplein past daarom beter bij wat we doen. Veel spullen en kleding kunnen nog prima een ronde mee. Ik hoop dat veel mensen hier gebruik van gaan maken. Om daar extra aandacht voor te vragen, kunnen bezoekers van het recycleplein in april gratis tweedehandskleding uitzoeken op het rek van FREE FASHION. Én hier kleding bijhangen die zij zelf niet meer dragen.”
 

Tweede leven voor spullen is beter en duurzamer

Wethouder René Tuijn vult aan: “Ik vind het goed om te horen dat al zoveel mensen het recycleplein weer weten te vinden en het ziet er ook geweldig uit. Je kunt duidelijk zien dat er hard gewerkt is en slim is nagedacht om oud materiaal opnieuw te gebruiken. Ik hoop dat veel spullen die ingeleverd worden een nieuwe bestemming krijgen. Daarmee benutten we dat wat we hebben optimaal. Dat is goedkoper voor ons en duurzamer voor onze aarde.”

Recycleplein ruimer, overzichtelijker en veiliger

Het recycleplein is ruim opgezet, met een logische volgorde. Hierdoor is het makkelijk en veilig voor bezoekers om hun spullen in te leveren. Naast de ingang is een apart gedeelte voor zogenaamde ‘langzame stromen’. Inwoners kunnen hier puin, snoeiafval en grond naar toe brengen. Het kost namelijk veel tijd om dit uit een auto of aanhanger te halen. Met deze nieuwe indeling is hier straks alle ruimte voor. Op de locatie kunnen maar liefst 33 verschillende afvalstromen worden ingeleverd voor recycling en hergebruik.

Een maand lang gratis tweedehandskleding

Als feestelijke aftrap is er in april een gratis tweedehands kledingactie. Tijdens de officiële opening op 2 april hing René Tuijn, wethouder gemeente Zaanstad, de eerste kleding op het rek dat daar de hele maand blijft staan. 

De textielindustrie is de vervuilendste keten wereldwijd en dat terwijl er al zoveel kleding is. Lot van Os en Dieuwertje Vorstenbosch richtten FREE FASHION op om daar op een originele manier wat aan te doen. Zij bouwen kledingkarren welke rondreizen door het hele land, openen FREE FASHION Stores in centra van steden en bouwen kleine pop-ups op iedere gewenste locatie. Op het recycleplein Zaandam staat van 2 tot en met 30 april een kledingkar van FREE FASHION. Inwoners van Zaanstad die het recycleplein bezoeken kunnen tweedehandskleding gratis van de kar meenemen. Ook kunnen zij hier kleding bijhangen die zij zelf niet meer dragen.
 

Recycleplein duurzaam gebouwd

Het nieuwe recycleplein is gebouwd met duurzame en hergebruikte bouwmaterialen. Zo zijn de stenen van het wegdek, de lichtmasten en de bebording van het voormalige afvalbrengstation teruggebracht. Het puin dat vrijkwam bij de verbouwing is hergebruikt onder de nieuwe wegen op het plein en in het beton gebruikt in plaats van grind. In het innamegebouw voor kringloopartikelen kreeg de staalconstructie van de oude overkapping een nieuwe functie. We maakten de gevels van korven met straatstenen van het voormalige afvalbrengstation erin. Door al deze materialen her te gebruiken wordt afval verminderd en natuurlijke grondstoffen bespaard. 

Bijdragen aan een circulaire toekomst

Het recycleplein aan de Symon Spiersweg 7 is geopend vanaf 25 maart. De openingstijden zijn van maandag t/m zaterdag van 08.00 tot 17.15 uur. Inwoners van Zaanstad worden uitgenodigd om langs te komen om hun herbruikbare spullen en grof afval in te leveren en zo bij te dragen aan een circulaire toekomst.