Natuurlijke plastic vervanger
HVC Illustratie proeffabriek RGB (2)

Natuurlijke plastic vervanger

Een natuurlijke plastic-vervanger uit reststromen die wel de voordelen en eigenschappen heeft van plastic, maar niet de nadelen.

Onze visie

Een deel van de plastics die we gebruiken, komen als microplastics terecht in de natuur, dier en mens. Door deze plastics te vervangen door een natuurlijk, afbreekbaar materiaal voorkomen we vervuiling in ons milieu. Vooral in toepassingen waarbij het risico groot is dat er (micro)plastics in het milieu terechtkomen, is het gebruik van een superieur afbreekbaar natuurlijk materiaal van grote waarde. Vijf Nederlandse waterschappen, STOWA, Paques Biomaterials en HVC werken samen aan een plastic-vervanger uit natuurlijke reststromen. De private en publieke partijen vinden elkaar in het zetten van concrete stappen naar een circulaire economie.

Plastic in cijfers

 • Nederland staat in de top 10 van landen die plastic exporteren en importeren. Bron CBS, CPB
 • De mens krijgt per week gemiddeld 5 gram microplastics binnen via het eten (het gewicht van een credit card). Bron WWF
 • Er is voor het eerst plastic gemeten in menselijk bloed: een onderzoeksteam van de Vrije Universiteit Amsterdam toonde aan dat plastic deeltjes uit de leefomgeving in de menselijke bloedsomloop terecht komen. Bron VU
 • In 2050 zal er meer plastic in de oceanen zijn dan vissen. Bron World Economic Forum
 • De hoeveelheid plastic afval kan met 60% dalen als we stoppen met het gebruik van wegwerpplastic. Bron WWF

Natuurlijke plastic vervanger - bacteriën doen het werk

De natuurlijke plasticvervanger die de samenwerkingspartners produceren in nu nog een demonstratie-installatie wordt gemaakt uit natuurlijke reststoffen. De werking is als volgt. In afvalwater zitten veel vetzuren. De bacteriën in onze demonstratie-installatie ‘vreten zich vol’ met deze vetzuren en zetten het om naar een nieuw materiaal dat plastic kan vervangen. Zoals mensen vet in het lichaam opslaan, slaan deze bacteriën dit materiaal als een energiereserve in hun cel op. Deze stof wordt eruit gehaald (‘gepurificeerd’), waarna er een poeder overblijft. Dit poeder kan worden gebruikt als een natuurlijke plasticvervanger in verschillende toepassingen.

Natuurlijk alternatief voor plastic

Filmbestand
Volume
/
Video progress

Voordelen van de plastic vervanger Caleyda

De merknaam van de natuurlijke plastic-vervanger is Caleyda. Hiermee verwijzen we naar het woord 'caleidoscoop' en symboliseren hiermee de veelzijdigheid van het product. Caleyda heeft de volgende voordelen:

 • Het heeft dezelfde voordelen en eigenschappen als plastic, maar niet de nadelen.
 • Het wordt gemaakt via natuurlijke processen en kan daarom ook weer eenvoudig in de natuur worden afgebroken. Dus geen microplastic probleem.
 • Het is een hernieuwbare grondstof die onderdeel is van een natuurlijke kringloop. Het wordt dus niet uit aardolie gemaakt.
 • We maken het uit natuurlijke reststromen (zoals zuiveringsslib) en daarom worden geen waardevolle voedingsgewassen of bomen gebruikt.
Logo Caleyda
Close
Logo Caleyda

Wel de voordelen, niet de nadelen

Filmbestand
Volume
/
Video progress

Toepassingen

De gebruiksmogelijkheden zijn legio. Van afbreekbare kweeknetjes en landbouwplastic tot zelfhelend beton. In de toekomst zien we ook potentie voor consumententoepassingen, waarbij een groot risico is dat microplastics in het milieu komen;  zoals bij schoenzolen en textiel.

Drie bedrijven gaan Caleyda als eerste uitproberen en verwerken in producten om zo hun producten verder te verbeteren en te verduurzamen:

 1. Maan Biobased Products produceert afbreekbare stek- en zaaiplugs(houders) onder de naam Growcoon.
 2. Basilisk Self-Healing Concrete maakt zelfhelend beton dat scheuren in het beton zelf hersteld.
 3. Foamplant is de producent van Growfoam. Dit is een biologisch afbreekbaar schuim waarin planten kunnen worden gekweekt voor de tuinbouw. Foamplant onderzoekt nu andere schuimtoepassingen zoals meubels en matrassen.

 

Van demonstratiefabriek naar commerciële productie

Met de demonstratiefabriek willen de samenwerkingspartners een brug slaan naar een commerciële productie van de natuurlijke plastic vervanger Caleyda. De demonstratie-installatie maakt het straks voor een groot aantal geïnteresseerde bedrijven mogelijk om het nieuwe materiaal te testen en toe te passen in hun producten als alternatief voor plastic. Het doel is na deze demonstratiefase op te schalen en grotere installaties neer te zetten die het mogelijk zullen maken om Calyeda op de markt te brengen.

Samenwerkingspartners

De demonstratiefabriek is ontwikkeld en gerealiseerd door een samenwerkingsverband bestaande uit de waterschappen Brabantse Delta, De Dommel, Hollandse Delta, Scheldestromen en Wetterskip Fryslân, kenniscentrum STOWA, technologiebedrijf Paques Biomaterials en duurzaam energie- en afvalbedrijf HVC. Slibverwerking Noord-Brabant (SNB), AquaMinerals, TU Delft en Wetsus (kenniscentrum voor duurzame watertechnologie) steunen het initiatief met verdere kennisontwikkeling. 

Alle partners en partijen die bijdragen staan op de afbeelding hieronder.

Partners PHA2USE

“We hebben een natuurlijke, hoogwaardige én daarmee ook een zeer waardevolle toepassing gevonden die plastic uit aardolie kan vervangen en daarmee microplastic in het milieu fors kan terugdringen. We gaan het product nu produceren en laten uittesten door marktpartijen en zetten daarmee een belangrijke stap voorwaarts in de circulaire economie.”

Otto van der Galiën, Wetterskip Fryslân, Voorzitter van het samenwerkingsverband
Product proefinstallatie
Binnenkant proefinstallatie
Binnenkant proefinstallatie
Buitenkant proefinstallatie

Interesse? Neem gerust contact op

Wilt u meer weten over onze natuurlijke plastic-vervanger Caleyda of bent u geïnteresseerd in de toepassing in uw eigen product? Neemt u dan contact op met Dennis Froeling via d.froeling@hvcgroep.nl.

Proeffabriek PHA2USE
Close
Proeffabriek PHA2USE

Nieuws

Persberichten